Algoloji (Ağrı Bilimi)Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Bel Ağrısı Çeşitleri ve Nedenleri

Bel Ağrısı Çeşitleri,  Nedenleri, Kronik Bel Ağrısı, Geçmeyen Bel Ağrıları Tedavisi, Kronik Bel Ağrılarında Tedavi Yöntemleri ve Ankara Bel Ağrısı Tedavi Doktorları hakkında Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu’nun güvenilir kaynaktan kendi sitesine aktarılan açıklamalarını bulacaksınız …

bel-agrisi-doktoru-kronik-bel-agrisi-tedavisi

Bel ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenler! Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel ağrısı sebeplerinin en başında bel fıtığı bulunuyor. Çok sık görülen ve hayatın her alanında kişiyi etkileyebilen bu hastalık için çeşitli tedavi yöntemleri mevcut. Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel fıtığı tedavisinde kullanılan teknikleri sizler için anlattı.

Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan ve disk adı verilen yapının ağır kaldırma ve zorlanma gibi aktiviteler sonrasında çevresindeki liflerin koparak sinir kanalına doğru çıkıntı yapması durumudur. Fıtıklaşmış bir disk, omurganızdaki sinirlere basabilir. Boynunuzda, sırtınızda, kollarınızda ve bacaklarınızda ağrı, zayıflık ve uyuşukluğa neden olabilir. Bazen bu belirtiler hayatınızı etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir. Bununla birlikte, çoğu zaman, fıtıklaşmış diskinizdeki problemler birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmeye başlamalıdır, aksi durumda tedavi için destek alınmalıdır.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bel fıtığı tedavilerinde daha risksiz, ağrısız ve başarı oranı yüksek teknikler uygulanmaya başlandı. Uygulanan bu ameliyatsız tedavi yöntemlerinin en büyük avantajının ise sadece fıtık olan bölgeye uygulandığı için dokulara zarar vermez ve geri dönüşümü olmayan bir komplikasyona yol açmaz. Bu yöntemler sayesinde sadece bel fıtığı ağrılarının değil bel, boyun, sırt ve diz ağrıları büyük oranda giderilebilmektedir.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bel ağrıları, bel fıtığı ağrıları, boyun,sırt ve diz ağrıları gibi şiddettli ağrıları ortadan kaldırmak için Ankara Ağrı Doktoru Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu‘nun tavsiyelerine göz atın …

1) Radyofrekans Yöntemi

Radyofrekans Tedavi Yöntemi: Bu tedavide devamlı olarak ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletim lifleri devre dışı bırakılır. Yöntemin en büyük avantajı işlem yapılacak olan bölgedeki sinirlere ya da dokuya hasar vermeden radyofrekansın uygulandığı alandaki sinirler üzerinde düzenleyici bir etki yaratılmasıdır. Böylece uzun süreli ağrı tedavisi sağlanmış olur ve hasta büyük oranda ağrılarından kurtulur. Bu işlem “küçük bir girişim” olarak nitelendirilir. Özel bir cihaz, özel bir kablo, çok yüksek titreşimli bir akım ve iğne yardımı ile sadece ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır. Böylece istenilen sinir kontrollü şekilde uyarılır ve sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği ortadan kalkmış olur. İşlemden sonraki 4-5 gün boyunca yatak istirahati önerilir.

2) Transforaminal Enjeksiyon Yöntemi

Transforaminal Enjeksiyon Yöntemi: Bel fıtığı tedavisinde nokta atışı olarak nitelendirilen bu enjeksiyon yöntemi, bel fıtıklarının hemen hemen hepsinde tek taraflı bir çıkıntı oluşmasından yola çıkılarak sadece fıtığın yer aldığı sinir kanalına nokta atışı yapılmasının daha etkili olacağı düşünülerek geliştirilmiştir. Böylece sadece istenilen bölge tedavi edilmekte ve yan etkileri çok daha az olmaktadır. Transforaminal enjeksiyon yöntemi C kollu skopi denilen röntgen cihazı eşliğinde yapılır. Bu cihaz sayesinde bel omurgası 3 farklı açıdan görüntülenerek iğne, düzgün bir şekilde sinir kanalına yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer ve hasta herhangi bir acı hissetmez.

3) PELD Sistemi (Tam Kapalı Endoskopik Diskektomi)

PELD Sistemi (Tam Kapalı Endoskopik Diskektomi): PELD sistemi uzun yıllardan beri uygulanan güvenilir ve başarı oranı yüksek bir yöntemdir. Cerrahi yöntemlere kıyasla hem daha az riskli hem de hastanede yatmayı gerektirmeyen bu yöntem, lokal veya spinal anestezi altında ince bir kanül yardımıyla direkt diske ulaşılıp hiçbir dokuya zarar vermeden uygulanır. Ardından hastanın birkaç gün istirahat etmesi önerilir.

Bel Fıtığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bel ağrısının hemen hemen herkeste belli dönemlerde ya da sürekli gerçekleşen ve çok rahatsız edici bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu şöyle devam ediyor;

Bel ağrısının hemen hemen herkeste belli dönemlerde ya da sürekli gerçekleşen ve çok rahatsız edici bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Bel ağrısı pek çok kişinin ortak şikayetlerinden birisidir ve bel ağrıları sosyal hayatı ve iş yaşamını olumsuz etkilemektedir” dedi.

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel ağrısının nedenleri, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Bel ağrısının kişinin yürümesini, koşmasını, eğilip kalkmasını, ayakta durmasını, hatta ve hatta oturmasını, kısacası hareket yeteneğini kısıtladığını belirten Prof. Dr. Erdemoğlu, bel ağrılarının nedenine bağlı olarak bu ağrının şiddetinin de kişiden kişiye de çok farklı olduğunu ifade etti.

Toplumun yüzde 80’inden fazlasının hayatında en az bir kere bel ağrısı çektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Bu sebeplerle doktorlara başvuran hastaların sayısı oldukça fazladır. Sıklıkla orta yaşlarda görülmektedir. Fakat her yaşta ortaya çıkması mümkündür” diye konuştu.

Bel Ağrısının Nedenleri

“Tüm bel ağrıları aynı değildir” diyen Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel fıtığının bel ağrısının sebeplerinden sadece birkaçını oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Bel ağrısının nedenleri arasında; bel kaslarının güçsüzlüğü, bel kaslarının aşırı zorlanması, bel fıtığı, bel kayması, hamilelik, doğum, çok fazla oturma eylemi, hareketsizlik, aşırı kilo, bel eklem ve kemiklerinde kireçlenme, bel kemiği erimesi, bel kemiğinde kırık-çatlak, AS denilen belde iltihaplı romatizma, sinir-stres durumu, genetik faktörler, ağır spor yapma, ağır kaldırma, duruş bozuklukları, yatış bozuklukları, ters hareketler, rüzgar ya da soğuk hava, geçirilen kazalar gibi daha birçok neden vardır” ifadelerini kullandı.

Bel bölgesinin bütün vücuda bağlı çok karmaşık bir yapısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Başın hemen bitiminden başlayıp kuyruk sokumuna kadar devam eden bir omurga sisteminin 31 adet omurun en alt grubunda yer alan son 5 omur bel bölgesini oluşturmaktadır.

Bu kemiklerin arasında hareketi kolaylaştırmaya yarayan, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan ve darbelere karşı koruyucu görev üstlenen disk biçiminde olan özel bir bağ dokusu bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Bel ağrısının tedavi edilmediğinde ve ağrıya yol açan nedenler ortadan kaldırılmadığında sorunun kronikleştiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bu durumun tedavi sürecinin de uzamasına yol açtığına işaret etti. Bu nedenle, ağrının kronikleşmeden önlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdemoğlu, “Kadınlarda duruş bozukluklarına ek olarak yüksek topuklu ayakkabı tercihi de ağrıların artmasında etkili olabilir” dedi.

bel-agrisi-tedavisi-ankara

Ağrıdan korunmak için yapılması gerekenler

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel ağrısından korunmak için neler yapmak gerektiğini ise şöyle sıraladı; “Hastaların kesinlikle iki kiloyu aşan ağırlık kaldırmaması gerekmektedir. Önlere ve yanlara doğru eğilmek, belin bükülmesi sınırlandırılmaldır. Ağır bir şeyler kaldırması gerekli ise çömelerek alınmalı dizlere yük bindirilmelidir.

Bel bölgesi terli nemli tutulmamalıdır. Açık pencere ya da havalandırmaların önünde durmaması hatırlatılmaktadır. Stres bel ve bacak ağrısı artırır ve hastaların mutlaka stresten kaçınması gerekir. Hastaların evde kaldığı süre içerinde mutlak yatak istirahati yapması gerekir.”

Bel ağrısı çeken kişilerin yapması gereken ilk şeyin istirahat etmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Çeşitli bel kaslarını gevşetici ve ağrı kesici kremler ve ilaçlar kullanmak, ve birkaç gün ağrıyı gözlemektir. Bel bölgesini zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır. Kimi zaman bel korseleri kullanmak ya da sıcak veya soğuk kompres yapmak da faydalı olabilir.

Ağrıyı hafifletici ve pozisyonlar veya hareketler yapmak da o bölgenin iyileşmesi için faydalıdır. Alınan bu tedbirlere rağmen ağrı artıyor ya da hiç azalmıyorsa mutlaka ağrı uzmanına başvurulmalıdır” önerisinde bulundu.

Hastanın durumu değerlendirilerek gerekli görülmesi durumunda girişimsel ağrı tedavisi, fizyoterapi veya cerrahi müdahale yapılabileceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, “Cerrahinin ilk planda düşünülmediği, istenilmediği ve ilaç ile iyileşmeyen ağrı söz konusu olduğunda girişimsel ağrı tedavisi bu konudaki uzman hekimlerce uygulanmalıdır.

Ağrıların hiç bir şekilde geçmediği ve yaşam kalitesinin düştüğü durumlarda, muayene bulguları ve görüntüleme sonuçları ile birlikte değerlendirilerek girişimsel ağrı tedavileri yapılmalıdır” dedi.

Fıtık tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler:

  • Fıtıklaşmış disklerin çoğu kendi başlarına ya da tedavi ile daha iyi hale gelir. Fakat tekrar olabilirler.
  • Omurganızı korumak ve fıtıklaşmış başka bir diski önlemek için, daima oturmalı ve dik durmalısınız. Uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa, sırtınızdan baskı almak için bir ayağını tabureye veya kutuya koyun.
  • Ağır bir şey kaldırırken dikkatli olun. Almak için dizlerinizden çömelin. Belden bükülmeyin. Çünkü bu hareket belimize çok fazla baskı yapar.
  • İdeal kilonuzda kalın. Ekstra kilolar sırtınızı daha fazla zorlar.
  • Sigara içmeyin. Sigara omurganızdaki disklere zarar verebilecek arterlerin sertleşmesine neden olabilir.

 

Daha Fazla Göster

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

1985 yılında TED. Ankara Koleji 1992 yılında Ankara Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.Ankara Numune Hastanesinde Nöroloji dalında uzmanlık aldı. Amerika, Chicago, Colombus Cabrini Hospital ve Diamond Headache Clinic’te doktor olarak çalıştı. 2006 yılında Doçent ünvanını, 2011 yılında Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji uzman ünvanını ve 2015 yılında Profesör Doktor unvanını kazanmıştır.Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU’nun çok sayıda yurt içi ve yurtdışı makale ve yayınları mevcuttur. Meslek yaşamı boyunca yurtdışında ve Amerika’da farklı kliniklerde bulunmuş, Avrupa Genç Nörologlar derneğinde yönetim kurulunda görev almış, ve ulusal ve uluslararası toplantılarda eğitici ve konuşmacı olarak görev alan Prof. Dr. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU, Kasım 2012 ‘den 2015 yılı sonuna kadar Ankara Acıbadem Hastanesi’nde Nöroloji ve Ağrı merkezinde çalışmıştır.Şuan,kendi özel kliniğinde Nöroloji, Algoloji (Girişimsel Ağrı) ve Klinik Nörofizyoloji alanlarında hizmet vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu